donderdag 15 mei 2014

Nynkeplantsoen

Drie maanden terug werd Utrechts nieuwste parkje geopend. Het parkje dat de naam Nynkeplatsoen heeft gekregen ligt ingeklemd tussen de Prins Bernhardlaan en de Edisonstraat. Het parkje is genoemd naar de van oorsprong Friese schrijfster Nynke van Hichtum (pseudoniem van Sjoukje Bokma de Boer).

Nynkeplantsoen in Utrecht

Nynke van Hichtum werd wereldberoemd als auteur van het boek Afke's tiental. Wat velen ook zullen weten is dat van Hichtum de echtgenote was van minister president Pieter Jelles Troelstra. Wat veel minder mensen weten is het echtpaar in 1893 naar Utrecht verhuisde, na eerste tijdelijk in Amsterdam gewoond te hebben. Voor de schrijfster was het moeilijk, maar tegelijkertijd ook inspirerende tijd.
Een van de inspirerende figuren die Sjoukje ontmoette was romanschrijfster Cornélie Huygens. Een zeer vrijgevochten vrouw en voorvechtster van de vrouwenemancipatie en bovendien lid van het SDAP partijbestuur. Deze vrouw verkondigde aan ieder die het horen wildegeen echtgenoor of kinderen te willen. Slechts minnaars stonden op haar verlanglijstje.
Verder heeft Sjoukje veel contact met Nellie van Kol die haar aanmoedigt om weer te gaan schrijven. Samen met Van Kol werkt Sjoukje aan het opzetten van een bibliotheek speciaal voor arbeiderskinderen. Sjoukje levert bijdragen in de vorm van kinderboeken over ‘wilde volken’, als Eskimo’s, indianen, ‘hottentotten en andere kaffervolken’. In 1897 verhuist "Nynke van Hichtum" naar Den Haag waar haar man een baan heeft als volksvertegenwoordiger namens de SDAP.
Om een lang verhaal kort te houden, met de opening van het Nynkeplantsoen is de verhouding binnen het gezin Troelstra-van Hichtum/Bokma de Boer weer rechtgezet. Pieter Jelles Troelstra kreeg zijn eigen straat in Utrecht al vele jaren eerder in de Staatsliedenbuurt (Troelstralaan). Nu heeft Nynke van Hichtum, weliswaar onder haar pseudoniem eindelijk ook een park in Utrecht naar zich vernoemd in de Zuilense Vliegeniersbuurt.
Het is een mooi parkje geworden dat verfraaid is met een beeldhouwerk dat een zwangere vrouw en haar man moet voorstellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten