dinsdag 8 juli 2014

Geschiedenis Oranjelaan, Nassaulaan en Kroonpark in Driebergen

Het stuk Driebergen waar nu Oranjelaan en Nassaulaan lopen, was in de 20-er jaren van deze eeuw nog grotendeels onbebouwd, in gebruik als weide- en tuingrond. Het deel waarop nu de Oranjelaan en het Kroonpark liggen, werd nog aangeduid met de naam Ons Genoegen - voormalig herenhuis tussen Oranjelaan en Welgelegen - , het meer naar de dorpskern gelegen stuk heette het Binnenveld. Maar begin 1920 kwam het regelmatig ter sprake als 'het plan Van Remmerden'. De eigenaren, de slagers Hendrik en Gerrit van Remmerden begonnen toen namelijk dit gebied te exploiteren als bouwterrein. In het plan waren twee wegen en een parkje geprojecteerd. Als projectontwikkelaars in de dop achtten ze zich ook geroepen een voorstel tot naamgeving te doen: Oranjelaan en Nassaulaan. En zo werd door de gemeenteraad ook besloten. Keurige namen toch? Bij het plan van Remmerden hoorde ook een park. Het park dat tegenwoordig Kroonpark heet wordt gedomineerd door de Emmavijver.
Emmavijver aan de Oranjelaan Driebergen


Aan de Oranjelaan werd in 1921 een school voor meer uitgebreid lager onderwijs gebouwd, de christelijke Van Heemstraschool, een mulo. Die heeft er ruim 60 jaar stand gehouden, tot lust en last van de buurt. Door het krimpen van het aantal scholen in Driebergen kon de wat krap gehuisveste Muloschool in 1988 verkassen naar de leeggekomen Bosrandschool aan de Arnhemsebovenweg. Architect Smorenburg herschiep enkele jaren later het schoolgebouw aan de Oranjelaan in een comfortabel woongebouw.


1 opmerking:

  1. Beste...,

    Waarvandaan komen de benamingen Kroonpark en Emmavijver? Er is werkelijk niets over te vinden in de oude (regionale) kranten en op oude (wandel)kaarten staat gewoon "Oranjevijver".

    Vriendelijke groet,
    Hans

    BeantwoordenVerwijderen